Programma van eisen

Inleiding

Allereerst zoeken jullie een toepassing voor de stoel. Maken jullie deze voor jezelf, voor familie, vrienden of voor een klant? Op basis van die wensen kunnen jullie gaan zoeken naar afbeeldingen van stoelen en stoelconstructies. De stoel uit het boek ‘Constructies voor de fijne houtbewerking’ (blz. 146) is het uitgangspunt. (Klik HIER om het te bekijken.) Het ontwerp wordt uiteindelijk bepaald door het uiterlijk, de constructie en de functie van de stoel. Kies het materiaal en een passende constructie(s). Uiteindelijk maken jullie in overleg met de praktijk- en PO docent een definitieve keus. Dit doen jullie op basis van de handschetsen. Tijdens technologie komen jullie alles te weten over stoelen en het maken van gebogen onderdelen.

Programma van eisen 

Het ontwerpproces begint met het maken van een programma van eisen (PVE). Hierin staan kort en bondig de schooleisen (zie pagina 5) en de eisen die jullie samen stellen aan het uiterlijk en de functie van het uiteindelijke ontwerp. Hierbij kan ook nog een serieuze klant in het spel zijn betrokken. Het programma van eisen maken jullie in de vorm van een Word tekstdocument. 

schooleisen:

Vorm en afmetingen. De vorm en afmetingen van de standaard stoel in het boek Constructies voor de fijne houtbewerking (blz.146; 5e druk, geheel herzien 2011) zijn de uitgangspunten voor jullie ontwerp. Deze stoel geeft precies aan welke eisen wij als minimum stellen aan complexiteit, constructies en vormgeving. Het ontwerp moet altijd in overleg met jullie PO en praktijkdocent worden ontwikkeld. Een Go-NoGo van je praktijkdocent is een harde eis! 
De achterstijlen. De achterstijlen moeten worden voorzien van een valling van ca. 10 graden. Uitvoeren met behulp van de stationaire frees.
De verbindingen. Voor de constructies van de stijlen en de regels moeten jullie traditionele pen-engatverbindingen toepassen. De zitting dient een trapeziumvorm te krijgen, zodat jullie kennismaken met enkelschuine pen-en-gatverbindingen. 
De zitting. De zitting bestaat uit een houtverbreding. Deze mag gestoffeerd worden. In dat geval maken jullie gebruik van een raamwerk volgens het constructieboek (pen-en-gatverbinding; blz.146)
De kapregel. De kapregel dient een gebogen vorm te hebben. Wij adviseren een minimale breedte van 100 mm. Voor de diepte van de ronding is minimaal 18 mm noodzakelijk voor voldoende zitcomfort.
De hoekklossen. De stoel moet voorzien zijn van hoekklossen om de constructie te versterken. De hoekklossen moeten naadloos passen tegen de regels, zijn vastgelijmd én geschroefd. De minimale dikte van een hoekklos is regelbreedte minus 10 mm.
Buigmallen. Een mal voor de vacuümtafel voldoet aan de volgende eisen: 
• Gebogen oppervlakte is langer (min. 20%) en breder (min.15%) dan meubelonderdeel 
• Inwendige constructie van de mal moet sterk zijn in verband met de hoge druk. 
• Alle scherpe kanten van de mal zijn afgerond met minimaal radius 4 mm 
• Mal is vrij van uitstekende schroefkoppen en punten. 
 Freesmallen. Een freesmal moet ook aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Ga naar de machinale en vraag aan de instructeurs naar een model van een juiste freesmal. Zo loop je niet het risico dat jouw zelf bedachte mal wordt afgekeurd. 

(eigen) aanvullende eisen

Houtsoort. De houtsoort(en) mogen jullie zelf bepalen maar doe dit in overleg met je praktijkdocent. Sommige harde tropische houtsoorten verhogen de moeilijkheidsgraad enorm. Het toepassen van extra sporten kan een goede keuze zijn om de constructie te versterken, maar ook om het ontwerp een extra accent te geven.
Afwerking. Het meubel moeten jullie volledig opgepoetst en zorgvuldig afgewerkt opleveren. Daarvoor mogen jullie olie, was, hardwax, een blanke of een kleurlak gebruiken. Een andere afwerklaag is ook toegestaan, na overleg met de praktijkdocent. Het laten spuiten van de stoel in onze meubelspuiterij is een prachtige gelegenheid om met deze techniek kennis te maken. Maak hiervoor tijdig een afspraak met de betreffende docent. 
Inkoop materiaal. Wij adviseren jullie om de tijdens stageperiode het materiaal in te kopen. Dit bespaart tijd. Maak hier samen afspraken over in de ontwerpfase. In die periode kun je ook complexe mallen laten uitfrezen op de CNC machine.